Затвори

Световното търсене на петрол тепърва ще върви към своя пик

Shutterstock

Световното потребление на петрол не е достигнало своя връх, предупреди шефът на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Bloomberg."Устойчивото икономическо възстановяване и ниските цени на петрола вероятно ще върнат глобалното търсене на петрол до предишните нива и дори по-високи от тях", смята той.
През миналата година световното потребление се е равнявало на близо 100 милиона барела петрол на ден. Някои представители на енергийната индустрия смятат, че това може да е пикът на глобалното търсене.
Пандемията от коронавируса принуди страните по света да наложат ограничения на движението и да преустановят работата на редица предприятия, което бе сериозен удар по търсенето на гориво. Според Бирол обаче извънредната ситуация, наложена от пандемията само ще намали търсенето за известно време. Потреблението ще спадне през 2020 г. до приблизително 91 милиона барела на ден, след което ще се възстанови през 2021 година. "Поведенческите промени в отговор на пандемията са очевидни, но не всички от тях са с негативен ефект за петролния бизнесл. Хората работят повече от вкъщи, но когато пътуват, са по-склонни да избират придвижването с автомобили, а не с градски транспорт", казв в интервю за Bloomberg News ръководителят на МАЕ. Оценките на агенцията сочат, че глобалното търсене на петрол ще продължи да нараства през следващото десетилетие, преди да достигне плато около 2030 година. Междувременно Бирол призова правителствата да използват своите пакети за икономическо възстановяване за борба с климатичните промени, като инвестират все повече в добива на зелена енергия, за да подпомогнат постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение от 2016 г.

още от Енергетика