нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Украйна се надява да стане център на Европа за биометан

Снимка: Shutterstock

Украйна очаква да стане център за производство и доставка на биометан в Европа, а заедно с това и източник на нейната енергийна сигурност. Това заяви министърът на аграрната политика и храните на Украйна Роман Лещенко, предава ТАСС.

Министърът посочи като аргументи приетия в страната закон, насочен към развитие на пазара на биометан в страната, както и факта, че Украйна "има всички ключови лостове" за привличане на европейски инвестиции в производството на този вид гориво.

Лещенко твърди, че развитието на пазара на биометан ще предостави допълнителни възможности за местните фермери "като спестяват средства за електроенергия и ги използват за разширяване на собственото си производство". Той обясни, че ще могат да получават алтернативен източник на енергия от отпадъци и вторични продукти от собственото си производство и в резултат на това да използват биометан вместо природен газ за производство на топлинна и електрическа енергия, както и гориво за транспорт и суровини за химическата промишленост.

"В условията на много скъпи енергийни ресурси – газ и електричество, не само продоволствената, но и енергийната сигурност са невъзможни без аграрния сектор", убедено заяви министърът. Освен това, според него, селскостопанският сектор "може значително да укрепи "Нафтогаз Украйна" от гледна точка на енергийната независимост".

По-рано ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко заяви, че Украйна ще може да постигне пълно и дългосрочно самозадоволяване с газ в рамките на 3-5 години, ако увеличи вътрешното производство, установи производството на биогаз и подобри енергийната ефективност. Той обясни, че в момента в страната липсват около 10 млрд. куб.м. газ годишно, за да не се налага внасянето му.

още от Енергетика