нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вятърна електроцентрала, по-голяма от АЕЦ „Козлодуй“, привлече инвестиции за 6 млрд. паунда

Guiliver/Getty images

Проектът за най-голямата вятърна електроцентрала, разположена в морето, финализира осигуряването на финансиране от 6 млрд. паунда (6,7 млрд. евро), съобщи CNBC, като се позова на съобщение от една от двете корпорации, ръководещи проекта.

Централата Догер Банк (Dogger Bank), която ще е разположена на 130 км от североизточния бряг на Англия, ще има три блока, всеки с мощност от 1200 мегавата. Осигуреното днес финансиране ще покрие разходите за изграждането на първите два от тях, а финансиране за третия блок се планира да бъде осигурено до края на 2021 г. Цялата централа, която се очаква да бъде завършена през 2026 г., ще има капацитет от 3600 мегавата и ще е най-голямата морска вятърна електроцентрала в света. За сравнение АЕЦ „Козлодуй“, който е най-голямата електроцентрала в България, има сумарна мощност на двата си реактора от 2000 мегавата.  Предварителните оценки сочат, че централата ще може да захранва с електричество годишното потребление на 4,5 млн. домакинства във Великобритания.

Проектът е съвместно дружество на ирландската SSE Renewables и норвежката Equinor, като първата компания ще извършва строежа на съоръжението, а втората ще ръководи проекта. Строежът вече започна по-рано тази година.

Сумата за изграждането на Догер Банк е осигурена от група от 29 банки и 3 агенции за експортно застраховане.

Миналия месец премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че си поставя за цел страната му да стане глобален лидер на нискотарифната зелена енергия. „Вярваме, че в следващите 10 години морските вятърни електроцентрали ще генерират не 30 000 мегавата, а 40 000 мегавата електроенергия“, заяви той.

още от Енергетика