нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нова дата за затварянето на въглищните тецове у нас заложена в Плана за възстановяване

Снимката е икюстративна. Getty Images

Служебното правителство предлага българските ТЕЦ-ове на въглища да бъдат затворени през 2040 г. Това е индикативният срок, който се залага в българския План за възстановяване и устойчивост. Документът се очаква тези дни най-сетне да бъде изпратен за съгласуване в Европейската комисия. Тази дата не е финална и предстоят обсъждания в Народното събрание и с Европейската комисия.

Както е известно предишната индикативна дата, посочена от кабинета Борисов 3 през 2019 г. бе 2038 г.

„Крайната дата е индикативна, ние поддържаме като реалистична 2040 г., но трябва да се направят липсващите сценарии, да го одобрят Народното събрание и Европейската комисия“, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов след среща със синдикати след проведен днес митинг – протест на работниците от Мини „Марица  Изток“. Те настояваха за срокът на затварянето на централите  да се удължи до 2043 г.

Синдикатите и правителството са се споразумели работниците в Маришкия басейн постепенно да бъдат назначавани в новосъздадено държавно предприятие за рекултивиране на земите, на територията на която се намират мините. „Дейността на рекултивиращото държавно предприятие  ще бъде фокусирана върху рекултивация на земите, подготовката да се извършват нови дейности, да идват инвеститори и да имат нови възможности“, коментира Пеканов.

Засега обаче липсва сценарий как ще се случва това.

Както е известно основните 2 причини служебното правителство да се забави с изпращането на Плана за възстановяване и устойчивост бяха фиксирането на дата за затварянето на ТЕЦ-овете на въглища и реформите в посока върховенство на закона. Министрите, назначени от президента, настояваха, че тези проблеми трябва да се решат от парламентарно избрано правителство.

 

още от Енергетика