Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

12 държави от ЕС се обединяват в общ проект за подобряване на пътната безопасност

Снимка: Shutterstock

Дванадесет европейски страни обединяват сили, за да обменят находчиви идеи за подобряване на безопасността по пътищата, като част от новия проект, финансиран от
Европейския съюз, който беше обявен днес в Брюксел. Това съобщи представителството на ЕК в България.
Въпреки че европейските пътища са най-безопасните в света и безопасността по пътищата значително се е повишила в последните десетилетия, броят на жертвите и на тежко ранените по пътищата ни все още е прекалено висок. Над 25 000 души загиват при пътни инциденти през 2018 година. Това е с 21 на сто по-малко спрямо 2010 година, но същевременно представлява само 1 на сто спад в сравнение с 2017 година.
Има съществени разлики в показателите за пътна безопасност на отделните държави-членки на ЕС. Тригодишният проект за обмен в областта на пътнотранспортната безопасност цели да се заеме с тези несъответствия и ще свързва експерти от Австрия, България, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.
Транспортните експерти от дванадесетте участващи държави ще работят заедно, споделяйки най-добрите практики за ограничаване на скоростта, изграждане на безопасна инфраструктура и за подобряване на правоприлагането, събирането на данни, както и безопасността на пешеходците и колоездачите в градските райони.
Европейският комисар по транспорта Виолета Булц коментира: "Трябва заедно да работим за дългосрочната цел "нулева смъртност" - до 2050 г. броят на загиналите и тежко ранените да бъде почти нула - и това означава обединяване и обмен на най-добри практики. Проектът за обмен в областта на пътнотранспортната безопасност в Европейския съюз първоначално ще предостави ценна помощ на шест държави членки, които са решени да подобрят показателите си за пътна безопасност през следващите три години. Комбинирайки високото равнище на политическа ангажираност с постоянния обмен между националните експерти, този проект представлява една уникална възможност за справяне с предизвикателствата, свързани с превишаването на скоростта, безопасността на инфраструктурата и подобряването на безопасността за уязвимите участници в движението като пешеходци и колоездачи".
Проектът се ръководи от Европейския съвет по пътната безопасност, водеща неправителствена организация в сферата на пътнотранспортната безопасност, която работи с експерти от целия Европейски съюз.
 

още от ЕС
25
Събота
Януари