Авиокомпании и летища обединяват сили срещу "данък керосин"

Авиокомпании и летища обединяват сили срещу "данък керосин"

Обединение на няколко европейски авиокомпании и летища излезе с общ призив днес за промени в планираното от ЕС законодателство за климатичните промени с аргумента, че то ще ги направи по-слабо конкурентни спрямо въздушните превозвачи от други страни, предаде Ройтерс.

В средата на миналата година ЕС огласи планове, засягащи специално авиацията, които предвиждат по-стриктни правила за емисиите въглероден диоксид и употребата на синтетични горивни смеси, както и въвеждането на данък върху керосина. Смята се, че въздушният транспорт е отговорен за малко над 3 на сто от вредните емисии в глобален мащаб.

Обединението, чиито почти 20 членове включват всички дъщерни компании на Lufthansa и Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France-KLM), както и най-големите летища на континента, сред които тези във Франкфурт и Амстердам, посочват, че полети на дълги разстояния през неевропейски центрове, няма да бъдат съпътствани със същите разходи. Това ще доведе до пренасочване на бизнеса към тези превозвачи.

Обединението отхвърля данъка върху керосина и предлага таксата за опазване на околната среда да се основава върху целия маршрут на полета, а не само върху линии, превозващи пътници от ЕС до международни центрове като Истанбул или Дубай. Обединението по принцип подкрепя европейския зелен пакет ДПодготвени за цел 55У, който цели да намали емисиите парникови газове с 55 на сто до 2030г. спрямо равнищата от 1990 г., но иска в него да бъдат нанесени промени.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ