Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Австрия постави условията си за възстановителия фонд на ЕС

Guliver/ Getty Images

Австрийският канцлер Себастиан Курц огласи публично условията от името на правителството, срещу които Австрия би дала одобрение за плана на ЕС за възстановяване след пандемията, предаде ДПА. Условията повтарят много от исканията на т. нар. пестелива четворка (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция).
"Ако вече харчим много държавни пари, то тогава би трябвало поне да гарантираме, че те се вливат в правилните сектори", каза Курц пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне".
"Най-вече това са повече изследователска и развойна дейност, насочени към дигитална инфраструктура, включително при технологичния преход, необходим за по-добра защита на климата", уточни австрийският лидер.
В края на седмицата, на 17 и 18 юли ще се проведе среща на върха на ЕС, на която се възлагат големи надежди да бъде постигнато споразумение по предложения от Европейската комисия възстановителен план за 750 млрд. евро, включващ 500 млрд. евро грантове и 250 млрд. евро заеми, които да помогнат на европейските страни да възстановят икономиките си, припомня БТА.
Австрия предпочита да се дават заеми вместо грантове, както и отпускането на парите да бъде свързано със задължение за икономически реформи.

още от ЕС