Затвори

Австрия се обяви против сегашния план за икономическо възстановяване на ЕС

Австрия е против обявеният от Европейската комисия план в подкрепа на икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро и иска да договори промени в предложението. Това обяви австрийският финансов министър Гернот Блюмел, цитиран от Ройтерс.

Планът, които трябва да бъде одобрен от всички страни от блока, предвижда ЕК да вземе назаем средства от от финансовите пазари и да ги разпредели сред страните от ЕС в зависимост от здравните и икономически щети, понесени от тях. Според планът две трети от средствата ще бъдат раздадени под формата на грантове, а останалата една трета като заеми. Най-голяма дял от финансовата помощ ще отиде при Италия и Испания.

Вчера Блюмел заяви пред австрийското държавно радио, че Виена иска предоговаряне на плана, за да стане той по-приемлив.

„Австрия няма да приеме този пакет. Защо? Защото той поставя твърде голяма тежест върху австрийските данъкоплатци. За това ние се нуждаем от нови разговори, в които сме готови да участваме“, коментира финансовият министър.

Австрия e част от т.нар „пестеливата четворка” наред с Нидерландия, Швеция и Дания, която определи определи предложението на ЕК  като отправна точка за преговори.

Планът на ЕК е в допълнение към бюджета на ЕС за периода 2021 до 2027 г., който Комисията предлага да бъде в размер на 1,1 трл. евро.

„Предложението на Комисията, заедно с европейския бюджет и възстановителния фонд означават, че Австрия ще трябва да внася близо 2% от брутния си вътрешен продукт. Това ще е два пъти повече, отколкото преди. За нас това е неприемливо“, каза още Блюмел.

още по темата
още от ЕС