Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Безработицата в Еврозоната бележи слаб ръст през май

Снимка: Shutterstock

Безработицата в Eврозоната е нараснала, но много слабо през май, сочат обявените днес данни на Евростат. Агенцията уточнява, че нейният метод на изчисляване не позволява напълно да се отразят последици от мерките за изолация заради пандемията от новия коронавирус, които изпитва трудовият пазар.

През май, когато 19-те страни, въвели единната валута, започнаха постепенно да отменят наложените ограничения, безработицата е била 7,4 на сто спрямо 7,3 на сто през април, съобщи Европейската статистическа служба. Общо в ЕС безработицата през май е била 6,7 на сто спрямо 6,6 на сто през април.

Това слабо нарастване се обяснява с критерия, използван от Евростат, за да определя безработицата, който е на Международното бюро по труда. Според него безработни са хората, които активно са търсили работа през предходните четири седмици и са на разположение да започнат да се трудят през следващите две седмици, допълни АФП. 

По данни на Евростат 14,366 милиона мъже и жени в ЕС, от които 12 144 милиона в еврозоната, са били безработни през май 2020 г. 

Макар да бе отчетено рязко увеличение на молбите за обезщетение при безработица от март досега, голям дял от хората, вписани дотогава, не са били категоризирани като търсещи активно работа, било заради ограниченията, наложени от карантинните мерки, било, защото не са били в състояние да започнат работа, тъй като е трябвало да се грижат за децата си, например, обясняват от агенцията. 

При младежите под 25 години равнището на безработицата е нараснало през май до 16 на сто в Еврозоната спрямо 15,7 на сто през април.

Равнището на безработица при жените е било 7,2% в ЕС, спрямо 6,9% през април. Нивото на безработица при мъжете е 6,4% през май, стабилно в сравнение с април т.г.

В Еврозоната равнището на безработица при жените се увеличило от 7,7% през април на 7,9% през май, докато тя остава стабилна при мъжете с 7,0%. 

още по темата
още от ЕС