нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бизнесът ще играе много важна роля в процеса на възстановяване

Снимка: Getty Images

"Бизнесът ще играе много важна роля в процеса на възстановяване. Този огромен ресурс ще трябва да се инвестира от бизнеса, но ще трябва да инвестира свой собствен ресурс заедно с европейските средства. Трябва да има обсъждане с местната власт, но и с политическите сили, защото този план няма да се изпълнява от това правителство. Когато бъде приет след процедурите, вече ще имаме друго правителство. Всички политически сили трябва да знаят, че това са нашите стратегически приоритети и независимо кой е на власт, трябва да вървим по тях". Това обясни пред БНР Илияна Цанова, заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. 

До 30 април 2021 г. страните членки на ЕС трябва да са готови с националните планове за възстановяване от пандемията, които са част от големия европейски план за възстановяване на Европа. На 15 октомври изтече предварително препоръчителният срок на Европейската комисия за представяне на първите варианти на тези планове, но по думите на Цанова първата страна с готов план е била Франция.

"Планът "Следваща генерация" е еднократна извънредна помощ за справяне с икономическите предизвикателства, която трябва да бъде инвестирана в много кратък период от време - от 2021-ва до 2023-та година", уточни Цанова и подчерта, че когато се прави този план и се залагат тези проекти, трябва да се работи с данни, да се види положението в отделните сектори и кои стратегически силни страни можем да подкрепим от гледна точка на конкурентоспособност. 

"Трябва да имаме данни, върху които да стъпим, и визия, която да следваме. Планът трябва да бъде много подробен по отношение на това какви реформи искаме да направим, какви цели искаме да постигнем и как ще ги постигнем. Няма как с пожелателни послания да получим финансиране. Конкретиката е ключова в този план. И всяко искане за плащане, което правим, ще бъде одобрено на базата на целите, които вече сме постигнали. Трябва да правим редовно докладване. Със сигурност този план ще бъде динамичен. Тези пари не са даденост, а трябва да си свършим работата", категорична е Илияна Цанова. 

още по темата
още от ЕС