Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Близък до Макрон: Ако Великобритания не изплати задълженията си към ЕС, това би означавало обявяване на неплатежоспособност

Снимка: Shutterstock

Източник, близък до френския президент Емануел Макрон, заяви вчера, че ако Великобритания не плати сметката си от 39 милиарда лири (50 милиарда долара) за Брекзита, то това би било равносилно на обявяване на неплатежоспособност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Неспазването на плащанията по задълженията ви е неизпълнение на международни задължения, еквивалентни на неплащане на държавен дълг, чиито последици са добре известни", каза анонимният източник пред Ройтерс.

Борис Джонсън, бившият британски външен министър и фаворит за приемник на Тереза Мей на премиерския пост, заяви по-рано в интервю, че ще откаже да плати "сметката за развода" с ЕС от 39 милиарда лири, ако не бъдат предложени по-добри условия за Брекзит,  припомня БТА.

Договорената сума от 39 млрд. лири ще бъде платена, едва когато има "по-голяма яснота" за пътя напред, посочи Джонсън пред вестник "Сънди таймс". "Винаги съм смятал, че е странно да пишем чек, преди още да е постигнато окончателно споразумение", заяви той. Джонсън е сред основните фаворити за лидер на торите. Във Великобритания лидерът на най-голямата партия в парламента става премиер.

още по темата
още от ЕС