нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Блумбърг: ЕС ще предложи 9-месечен лимит за валидност на ваксините за пътуване

Европейският съюз ще препоръча приемане на 9-месечен срок на валидност на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 за пътуване в рамките на блока, става ясно от документ, видян от Блумбърг.

Европейската комисия ще предложи на държавите членки да продължат да приветстват всички пътници, ваксинирани с одобрени от блока препарати. В документа се предлага още от 10 януари страните да отворят границите си за хората, имунизирани с ваксини, одобрени от Световната здравна организация.

Предложенията задават нов срок за валидност на ваксинацията срещу COVID-19, което предполага нуждата от поставяне на бустерни дози след приключването на 9-месечния период. Очаква се, че предложенията, които засягат пътувания от държави извън ЕС, да бъдат обявени по-късно днес.

Правителствата на страните от ЕС настояват блокът да изглади различията в правилата, за да помогне за запазването на възможността за пътуване, след като властите в отделните държави предприеха различни подходи за периода, в който ще важи сертификата за ваксинация.

На този фон акциите на Ryanair поевтиняха с 1,3%, а тези на EasyJet и Air France-KLM също се търгуваха на червено.

Страните в ЕС предприемат различни мерки в борбата с четвъртата вълна на коронавируса. Германия обмисля задължителна ваксинация за някои уязвими групи на обществото, докато Италия наложи ограничения за неваксинираните. В началото Австрия въведе национален локдаун за три седмици.

Докато броят на новозаразените с COVID-19 продължава да расте в Европа, ЕК планира да прекрати от 1 март своя бял списък със страни, от които ще могат да влизат всички пътуващи, независимо от ваксиниционния си статут. Оттогава в блока ще могат да влизат ваксинираните преболедувалите пътници, които разполагат с дигитален COVID сертификат на ЕС или еквивалентен пропуск.

Новите правила ще позволят и пътуване до ЕС на деца между 6 и 17 години, на които е направен PCR тест с отрицателен резутлат преди заминаване, дори ако не са ваксинирани. Страните от ЕС могат да изискват допълнителни тестове след пристигането, карантина или самоизолация.

Освен това ще се изисква и отрицателен PCR тест за всички пътници, които са били ваксинирани с одобрена от СЗО ваксина, която обаче не е получила разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата, както и за преболедували пътници.

още от ЕС