Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов успокоява Северна Македония и Албания: Нищо не е приключило, няколко месеца не са вечност

Снимка: Официален профил на Бойко Борисов във Фейсбук

Нищо не е приключило, решението просто е отложено за месец май. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел по повод днешния фалстрат в кандидатстването на двете балкански държави за ЕС.

Двете държави са свършили огромна работа, подчерта премиерът. "Нашата подкрепа винаги са я имали", категоричен беше Борисов. "Да, има страх от разширяване - такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи", каза още премиерът и добави: "Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал "не", всеки казва "добре, но нека да се подготвят максимално добре". Няколко месеца не са вечност", обобщи окуражаващо той.

Борисов е разговарял с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев и го е посъветвал да не подава оставка след днешния развой, става ясно още от прессъобщение на правителствения пресцентър. "Свършил е много работа и има още какво да се направи", подчерта Борисов за Заев. Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов обърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

На въпрос на медиите относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист. "Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили", заяви министър-председателят.

В отговор на друг журналистически въпрос премиерът Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако БФС изработи програма за това. "Готови сме да разговаряме, но не с това ръководство", каза още министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна и разговора си в Брюксел с британския му колега Борис Джонсън. "Заедно сме срещу расизма", отбеляза Борисов и подчерта прекрасните отношения, които България има с Обединеното кралство.

Премиерът коментира и очакваното представяне на следващия доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка, като заяви, че сме изпълнили абсолютно всички препоръки,

Той добави, че е оптимист, защото това, което е било поискано от нашата страна, е било изпълнено без забавяне. Десет години винаги се намира нещо, независимо кое правителство е, добави той по повод процеса на наблюдение досега.

 

 

още по темата
още от ЕС