Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов успокоява Северна Македония и Албания: Нищо не е приключило, няколко месеца не са вечност

Снимка: Официален профил на Бойко Борисов във Фейсбук

Нищо не е приключило, решението просто е отложено за месец май. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел по повод днешния фалстрат в кандидатстването на двете балкански държави за ЕС.

Двете държави са свършили огромна работа, подчерта премиерът. "Нашата подкрепа винаги са я имали", категоричен беше Борисов. "Да, има страх от разширяване - такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи", каза още премиерът и добави: "Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал "не", всеки казва "добре, но нека да се подготвят максимално добре". Няколко месеца не са вечност", обобщи окуражаващо той.

Борисов е разговарял с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев и го е посъветвал да не подава оставка след днешния развой, става ясно още от прессъобщение на правителствения пресцентър. "Свършил е много работа и има още какво да се направи", подчерта Борисов за Заев. Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов обърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

На въпрос на медиите относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист. "Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили", заяви министър-председателят.

В отговор на друг журналистически въпрос премиерът Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако БФС изработи програма за това. "Готови сме да разговаряме, но не с това ръководство", каза още министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна и разговора си в Брюксел с британския му колега Борис Джонсън. "Заедно сме срещу расизма", отбеляза Борисов и подчерта прекрасните отношения, които България има с Обединеното кралство.

Премиерът коментира и очакваното представяне на следващия доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка, като заяви, че сме изпълнили абсолютно всички препоръки,

Той добави, че е оптимист, защото това, което е било поискано от нашата страна, е било изпълнено без забавяне. Десет години винаги се намира нещо, независимо кое правителство е, добави той по повод процеса на наблюдение досега.

 

 

още по темата
още от ЕС
12
Вторник
Ноември