нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брюксел ни дава ресор "Образование и култура " в новата ЕК. Засега

Снимка: Shutterstock

Нов ресор е предвиден за България в бъдещата Европейска комисия, която официално трябва да стартира работа от 1 ноември. За български комисар отново ще бъде номинирана Мария Габриел, а ресорът, който към момента фигурира за България в направеното разпределение е "Образование и култура". Информацията е предварителна и неофициална, и бе съобщена първо от Нова телевизия. По-късно бе потвърдена и от bTV, която се позова на собствени дипломатически източници от Брюксел.

Те са заявили, че списъкът с ресорите по държави вече е готов. Разпределението, поне на този етап се разминава с очакванията на премиера Бойко Борисов, който наскоро заяви, че ще "искаме силен ресор",  в сферата на високите технологии.

Източниците на bTV допускат, че са възможни и промени в последния момент, защото се спазва принципът „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”.

Според дипломатите, все още има държави, които настояват за различни от дадените им ресори. Те дават пример с Гърция, която искала ресор енергетика, а го получила Латвия.

От списъка става ясно още, че за Румъния се предвижда ресор „Транспорт”, за правосъдието в новата ЕК ще отговаря Малта, а бюджета и финансовите въпроси ще бъдат поверени на Белгия.

Мечтаната от Борисов дигитализация, за която в предишната комисия отговаряше Мария Габриел, според предварителните информации ще бъде поверена на един от двамата бъдещи заместник председатели, Маргрете Вестагер. Другият вице Франс Тимермас ще е със специален ресор „Климат”, което подчертава и значимостта на еко темата сред приоритетите на новата Европейска комисия.

още от ЕС