Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Дейли телеграф": С вчерашното си предложение Тереза Мей склони глава пред своите опоненти

Снимка: Guliver / Getty images

С вчерашното си предложение, имащо за цел спасяването на сделката й за Брекзит, премиерът Тереза Мей склони глава пред опонентите си, пише вестник "Дейли телеграф". То съдържа всичко, което иска (но което най-вероятно ще отхвърли при гласуване) Лейбъристката партия: временно оставане в митническия съюз, гарантиране на защитата на околната среда и правата на работниците. За да бъде предложението още по-приятно, в него бе включена и възможността за парламентарно гласуване дали да бъде проведен втори референдум за Брекзит. Утре е денят на европейските избори и ако някои поддръжници на Консервативната партия все още се колебаеха дали да гласуват за Партията на Брекзита, то Мей разсея съмненията им, изтъква "Дейли телеграф".

Предложението на Тереза Мей британският парламент да гласува дали да има втори референдум за Брекзит е капан, пише Шон О'Грейди за вестник "Индипендънт". Предложението за нов парламентарен вот по този въпрос звучи като фантастика. То всъщност е поредният опит на Мей да осуети взимането на окончателно решение за Брекзит. В момента в парламента няма достатъчна подкрепа за втори референдум и подобно предложение вероятно ще бъде отхвърлено, а Мей знае това, отбелязва О'Грейди.

Вчерашното предложение на Тереза Мей за Брекзит не бе нито "ново", нито дръзко. То ще се превърне в поредния й провал, пише експертът Том Кибаси за вестник "Гардиън". Като се тръгне от митническия съюз и се стигна до правата на работещите, не се наблюдава никаква промяна, т.е. не се очаква предложението на премиера да спечели подкрепата на депутатите. Най-забележителното в предложението бе обявената възможност за парламентарно гласуване за втори референдум за Брекзит, посочва Кибаси.

Във вчерашната си реч Мей каза на депутатите, че ще имат "последния си шанс" да реализират Брекзит при гласуването (на сделката й в парламента) в началото на следващия месец. По-точно обаче ще е да кажем, че това ще е последният шанс за Тереза Мей, която сигнализира, че ще се оттегли от премиерския пост, ако споразумението й за Брекзит бъде отхвърлено от парламента за четвърти път, пише американският всекидневник "Вашингтон пост".

Новото предложение на Тереза Мей за Брекзит като че ли има за цел да спечели за премиера подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия. Сближавайки донякъде позицията си с тази на лейбъристите, Мей рискува обаче да загуби поддръжници сред консерваторите, пише "Ню Йорк таймс".

Въпреки провала на продължилите шест седмици преговори с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, (с новото си предложение) Мей се надява да спечели подкрепата на част от депутатите от Лейбъристката партия, отбелязва френският вестник "Фигаро".

още по темата
още от ЕС