Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дизелгейт: Немската прокуратура глоби Volkswagen с 1 млрд. евро

100

Снимка: Shutterstock

Германската прокуратура наложи глоба от 1 млрд. евро на Volkswagen във връзка със скандала за измама на отчитаните вредни газови емисии Дизелгейт.

Наказанието е една от най-високите глоби, налагани някога на германска компания, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА. 

От Volkswagen заявиха, че няма да обжалват наложената глоба поради липса на управленски надзор, което би могло да проправи пътя към разрешаването и на оставащите аналогични наказателни разследвания в Европа. 

Първата наказателна мярка срещу Volkswagen в Европа идва почти три години, след като германският производител допусна да манипулира софтуера, отчитащ тестовите резултати на вредните газови емисии на близо 11 млн. дизелови автомобила. Към този момент скандалът вече му струва десетки милиарди долари.

Дизелгейт, който се разви в най-важната индустрия на Германия, има и политическа окраска с оглед на факта, че политици от двете големи немски политически партии участват в надзорния съвет на VW, като самата компанията е отчасти държавна. 

Разследването на германските прокурори е стигнало до заключението, че липсата на управленски надзор в отдела за разработване на двигатели на автомобилната компания след 2007-а г. е отговорна за манипулирането на 10,7 млн. дизелови автомобила с цел заблуда на регулаторните органи в световен мащаб.

още от Свят
18
Понеделник
Февруари