нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕАЛ решава до края на май и за ваксини при подрастващите

Снимка: Getty Images

До края на май Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) очаква да бъде готова с оценката дали ваксината срещу COVID-19 на Pfizer да се прилага и при подрастващи между 12 и 15 години. Това съобщиха представители на ЕАЛ, предава БТА. 

Те добавиха, че все още няма данни щамовете на вируса на новата болест да преодоляват защитата от ваксините на Pfizer и Moderna, а за препаратите на векторна основа липсват достатъчно данни. Според тях не се забелязва към момента да има нужда от подсилваща доза ваксина за имунизираните с Pfizer и Moderna.

От агенцията допълниха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на Janssen (Johnson & Johnson) засега в ЕС няма нито един съобщен случай на тромбози. Представителите допълниха, че все още не е установена причината за тромбозите от този препарат, установени в САЩ, както и от ваксината на AstraZeneca. 

ЕАЛ продължава да събира данни за руската ваксина "Спутник" и скоро ще може да посочи кога може да се очаква заключение. Продължава също оценката на ваксините на "Кюрвак", "Новавакс" и "Синовак", но решението все още е далеч, посочиха представителите на агенцията.

още от COVID-19