нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Двама са основните кандидати за поста на Ангела Меркел

Армин Лашет (ляво) и Маркус Зьодер (дясно) позират преди конференцията./ Getty images

Двама от водещите политици на германския консервативен съюз изявиха днес желание да се кандидатират за канцлер на изборите през септември. Това са лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет и премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който част от Християнсоциалния съюз (ХСС).

ХДС е по-големият партньор в коалицията от двете партии, но тя вече е излъчвала и кандидат за канцлер от ХСС, предаде кореспондент на БНР.

„Ако ХДС ме подкрепи, аз съм готов. Ако християндемократите не са съгласни с моята кандидатура, съвместната ни работа ще продължи по същия начин без сръдни и караници“, заяви баварският премиер Маркус Зьодер.

Той посочи и че вече е разговарял по този въпрос с конкурента си Лашет още в събота, но засега не са стигнали до решение.

Консервативната коалиция няма предстоящи конгреси и събирания, на които да реши този въпрос. Кой ще отиде на изборите в крайна сметка ще решат самите съперници помежду си. През 2002 година така направиха тогавашните кандидати Ангела Меркел и Едмунд Щойбер.

На местните избори в Германия през март стана ясно, че ХДС губи подкрепа сред избирателите. От друга страна баварският премиер Зьодер се радва на голяма популярност и висок рейтинг в страната. Зад Армин Лашет като кандидат за канцлер пък застават някои от най-влиятелните политици в ХДС.

Германските социалдемократи, които са другата управляваща партия в страната, вече обявиха своя кандидат за канцлер – това е вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц.

На 19 април пък кандидатурата си за канцлерския пост ще обяви и опозиционната Зелена партия.

още от ЕС