Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ остави паричната си политика без промяна

Снимка: Guliver / Getty images

Европейската централна банка остави без промяна паричната си политика и пандемична си програма за извънредни покупки (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) ден преди началото на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, предаде Си Ен Би Си.

Основната лихва по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, остава на ниво от 0,00%. Заемната лихва се запазва на равнище от 0,25%, а депозитната лихва остава на ниво от  минус 0,5%. От банката подчертаха, че лихвените проценти ще останат на сегашните или на по-ниски нива, докато в Еврозоната не бъде достигната целева инфлация от малко под 2%.

ЕЦБ също така запази размера на PEPP, след като миналия месец разшири програмата за покупки на държавни и корпоративни облигации с 600 млрд. евро до 1,35 трлн. На предходното заседание на централната банка бе решено продължителността на схемата да бъде до юни 2021 г. или докато ЕЦБ не счете, че кризата е приключила.

Според последните прогнози на централната банка икономиката на Еврозоната ще се свие с 8,7% през тази година. От Международния валутен фонд обаче предупредиха, че понижението може да бъде и по-рязко – до 10,2%

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в интервю за „Файненшъл таймс“  , че мерките, които бяха въведени в следствие на пандемията, „са демонстрирали своята ефиканост и ефективност“

„Направихме толкова много, че сега разполагаме с известно време, за да анализираме внимателно икономическите данни“, каза Лагард.

Нейните коментари се приемат като потвърждение, че ЕЦБ на практика е преминала в режим на изчакване, след като икономиката на Еврозоната започна да се възстановява.

още по темата
още от ЕС