нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ ще продължи да налива пари в икономиката поне до юни 2021 г.

Европейската централна банка трябва да запази своята "мрежа за безопасност" поне до юни 2021 година, за да подкрепи икономиката на еврозоната, заяви в петък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, визирайки програмата на банката за масивни покупки на облигации.

"Наистина трябва да поддържаме "предпазна мрежа" и много атрактивни финансови условия поне до юни 2021 г., за да се помогне на икономиката", подчерта тя в интервю за местния френски ежедневник Le Courrier Cauchois.

Лагард подчерта, че "реален риск" е малките и средните предприятия да фалират преди края на годината, докато по-големите компании ще имат трудна 2021 г., предаде БНР.

"ЕЦБ реши през юни да увеличи обема на своите покупки на активи от 750 млрд. до 1,350 трлн. евро, да удължим тези покупки поне до юни 2021 г. от първоначалната крайна дата до края на 2020 г. и да реинвестира падежиращите ценни книжа поне до края на 2022 г.", посочи централният банкер.

Според ЕЦБ има три възможни сценария за свиване на икономиката на Стария континент – оптимистичният е за 5%, умереният за 8.7%, а най-тежкият за 12% спад през 2020 г. За момента тенденциите не вещаят най-негативните прогнози, но всичко зависи от силата на потенциалната втора вълна от Covid-19.

още от ЕС