нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Една трета от българите не успяват да плащат битовите си сметки навреме

Българите са на второ място в ЕС по неспособност за плащане на комуналните услуги навреме, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Резултатите са част от ежегодното изследване на ЕС за доходите и условията на живот (EU-SILC).

През 2018 г. всеки трети българин (30%) е имал проблеми с плащането на сметки за отопление, електричество, газ и вода. Пред нас е само Гърция, като 36% от гражданите на южната ни съседка са изпитвали затруднения с изплащането на сметките за комунални услуги навреме. След България се нареждат Хърватия(17,5%), Румъния(14,4%) и Словения (12,5%). 

На другия полюс са Холандия(1,5%), Чехия(2,1%), Швеция(2,2%) и Австрия(2,4%) и Германия(3%).

Делът на хората в ЕС, които не могат да плащат комуналните си сметки обаче намалява постоянно, като през 2018 г. средното ниво в ЕС е 6,6%. За сравнение през 2013 г. то е било малко над 10%.

Сред домакинствата, които имат проблеми да плащат комуналните си услуги навреме, изпъкват тези с малки деца, които все още са зависими от родителите си. В рамките на ЕС малко под 14% от домакинствата с един родител и малки деца се сблъскват с подобни проблеми. За сравнение по-малко от 3% от домакинствата, които се състоят от двама възрастни (поне единия от които е на 65 или повече години) имат подобни затруднения. Сред домакинствата с двама или трима и малки деца този дял е около 11%.

още от ЕС