Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всеки трети гражданин на ЕС имал проблеми с онлайн сигурността

Снимка: Shutterstock

През 2019 приблизително всеки трети гражданин на ЕС на възраст между 16 и 74 години е имал онлайн инцидент, свързан с пробив в сигурността на личните данни, сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат.

През последните 12 месеца 25% от гражданите на ЕС са били обект на фишинг(phishing)  атаки, при които измамници изпращат имейли, представяйки се под чужда самоличност, в опит да получат чувствителна информация от определен човек, било то парола, потребителско име или някакви лични данни. Вторият най-често използван метод от измамниците е изпращането на линкове, които пренасочват потребителите към фалшиви уебсайтове, в които да попълнят лична информация. Тези атаки са засегнали 12% от гражданите на ЕС.

Процентът на засегнатите от подобни опити за кражба на лични данни е най-висок в Дания (50%), Франция (46%), Швеция (45%), Малта и Холандия (по 42%). Според статистическата служба на ЕС най-ниско е било равнището в Литва (7%), Полша (9%), Латвия (10%), България и Гърция (по 13%).

още по темата
още от ЕС
23
Неделя
Февруари