Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК: Държавите от ЕС трябва да имат самостоятелност при криза в областта на отбраната

29

Снимка: Shutterstock

Макар да сме тясно свързани със САЩ, трябва в случаи на криза в областта на отбраната да бъдем способни да действаме самостоятелно. Това заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен след седмичното заседание на еврокомисарите, предаде БТА.

Той посочи, че пред лицето на новите предизвикателства мнението в много държави от ЕС се е променило и днес те подкрепят повишаването на отбранителните разходи и сътрудничеството в тази област. ЕК никога не е препоръчвала ограничаването на бюджетните разходи да бъде за сметка на средствата за отбрана, поясни Катайнен. Трябва да повишим възможностите си за отбранително сътрудничество и взаимодействие, добави той.

Много трудно е днес да се прави разлика между отбрана и сигурност. Необходимо е ЕС да бъде способен да защити земята и гражданите си. Военното оборудване поскъпва по-бързо от всички останали стоки, затова се налага да обединим усилия при харченето на парите на данъкоплатците. Трябва да защитим европейската самостоятелност, включително в икономиката, посочи Катайнен.

ЕК предвиди за проекти по европейската отбрана от 2021 до 2027 г. да бъдат осигурени 13 милиарда евро. Дотогава ЕС отделя 590 милиона евро за изследвания и разработка на военно оборудване. Един от тези проекти е съвместяване на работата на безпилотни самолети и подводници. По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е важно ЕС да допълва работата на пакта, без да се стига до надпревара в дейността.

още по темата
още от ЕС
22
Сряда
Май