нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК издига инициатива "Да спрем измамите и злоупотребите с фондовете на ЕС"

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия започва собствена кампания срещу злоупотребите с еврофондове, стана ясно от нейно официално съобщение. ЕК ще регистрира европейска гражданска инициатива "Да спрем измамите и злоупотребите с фондовете на ЕС", предаде БТА.

Решението за инициативата е взето днес и е призив за прилагане на засилени проверки и по-строги наказания на държавите от ЕС, които не участват в Европейската прокуратура.

От 27 септември започва едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако за една година инициативата получи един милион гласа в подкрепа от поддръжници от най-малко седем държави от ЕС, комисията ще трябва да предприеме действие в срок от три месеца. В съобщението се уточнява още, че комисията може да реши да не предприеме действия, но трябва да се обоснове.

Европейските граждански инициативи са възможност хората да определят темите от дневния ред на ЕС. След като бъде официално регистрирана, дадена европейска гражданска инициатива позволява един милион граждани от поне една четвърт от държавите в ЕС да приканят ЕК да предложи законодателство в областите, в които има правомощия.

Предвижда се европейската прокуратура да разследва престъпления с бюджета на ЕС, както и престъпления, свързани с тероризъм. Не всички държави от ЕС участват в тази структура, но всички имат правото да се присъединят. Досега в прокуратурата са се включили 22 държави - Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Холандия и Малта.

 

още от ЕС