нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

EK очаква по-дълбока рецесия в Еврозоната тази година

Снимка: Getty Images

Икономиката на Eврозоната ще изпадне в по-дълбока рецесия през тази година и ще отбележи по-ограничен отскок през 2021г. спрямо предишните очаквания, показват оповестените във вторник междинни летни икономически прогнози на Европейската комисия. Според новите оценки на ЕК брутният вътрешен продукт на 19-те страни членки на Eврозоната ще се свиe през 2020 г. с рекордните 8,7%, след което се очаква да нарасне с 6,1% през 2021 г.

През месец май в пролетните си прогнози Европейската комисия заложи икономически спад със 7,7% през тази година, последван от растеж с 6,3% през следващата година. В края на 2021 г. се очаква БВП на Eврозоната да бъде с около 2% по-нисък, отколкото преди коронавирусната криза и с около 4,1% под прогнозирания БВП през зимния доклад на ЕК. През юни показателите показват, че икономиката е набрала още по-голяма скорост, което е благоприятна отправна точка за по-нататъшно повишаване и през третото тримесечие.

Комисията посочи, че е трябвало да преразгледа предишните си прогнози, тъй като премахването на карантинните и ограничителни мерки, въведените заради коронавирусната пандемия в страните от еврозоната протича по-бавно, отколкото първоначално беше предвидено. 

„Икономическото въздействие от блокирането е по-тежко, отколкото първоначално очаквахме. С нетърпение очакваме тази и следващата година, можем да очакваме възстановяване, но ще трябва да бъдем бдителни относно различния темп на възстановяване“, заяви зам.-председателят на Комисията Валдис Домбровскис в изявление, придружаващо публикуването на актуализираните прогнози. 

Според ЕК икономиката на Евроозната е оперирала с между 25% и 30% под своя капацитет по време на стриктните противоепидемични мерки.

Само в рамките на второто тримесечие на тази година се очаква икономиката да се свие с 13,5% спрямо първите три месеца на годината.

Приема се, че мерките за ограничаване в ЕС ще бъдат постепенно премахвани и няма да има голяма втора вълна от инфекции, която да предизвика нови общи ограничения. Очаква се обявените мерки за фискална и парична политика да подкрепят възстановяването и да предотвратят мащабните фалити и съкращения. Все пак има вероятност за изпадане на фирми в несъстоятелност и загуба на заетост в държавите членки.

На глобално ниво все още нарастващият процент на инфекции, особено в САЩ и нововъзникващите пазари, влошава глобалните перспективи и се очаква да действа като спирачка за европейската икономика, посочва ЕК. 

Очаква се през тази година Германия, най-голямата икономика на ЕС, да отбележи 6,3-процентно свиване и 5,3% ръст през 2021 година. Икономиките на Франция, Италия и Испания ще се свият с повече от 10 процента и след това частично ще се възстановят.

Очаква се Франция, втората по големина икономика на Еврозоната, да се свие с 10,6% тази година и да нарасне със 7,6% през 2021 г.

Италия, която би трябвало да претърпи спад от 11,2 процента през тази година, се очаква само да се възстанови с 6,1 процента през 2021 година. Счита се, че икономиката на Испания ще се свие с 10,9%, преди да се възстанови със 7,1%. 

Според летните междинни прогнози на ЕК се очаква свиване на БВП на България със 7,1% през тази година, след което да последва растеж от 5,3% през следващата година. В пролетният доклад на Комисията от месец май беше заложен икономически спад от 7,2% и растеж с 6,0% догодина.

За второто тримесечие на настоящата година Комисията прогнозира спад на БВП на България с 11,7% спрямо първите три месеца, когато нарасна с 0,3%, последван от слабо повишение с 0,3% през третото тримесечие и с 0,2% през последните три месеца на 2020 година.

За първото и второто тримесечия на 2021 година ЕК очаква отскок на българската икономика с по 3,3%, след което да последва слабо ускоряване на растежа до 3,4% през третото тримесечие и до 3,5% през последните три месеца. 

„Политическият отговор в Европа помогна за смекчаване на удара върху нашите граждани, но това остава история на увеличение на различията, неравенството и несигурността. Ето защо е толкова важно да се постигне бързо споразумение относно плана за възстановяване, предложен от Комисията, - да се вложи както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент“, заяви европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони. 

още по темата
още от ЕС