нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК одобри договор за доставка на ваксината на Moderna

Снимка: Getty Images

Европейската комисия съобщи, че е одобрила договор за доставка на ваксината на Moderna. Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави от ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, се отбелязва в съобщението.

Досега ЕК сключи договори за ваксините на "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен" и "Пфайзър". 

"Модерна" е американско дружество, водач в разработването на нов вид ваксини на основата на информационна РНК. Решението на ЕК да подкрепи тази ваксина е взето на основата на научна оценка, се допълва в съобщението. 

Доставката на ваксината, базирана на информационна РНК (mRNA), може да започне още през първото тримесечие на 2021 година, ако тя получи одобрение от Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщи Moderna.

"Ние разширихме производствения си капацитет извън Съединените щати с нашите стратегически партньори, Lonza и Rovi, за да можем да доставяме приблизително 500 милиона дози годишно и в последствие вероятно до 1 милиард дози годишно, започвайки през 2021 г., ако ваксината ни бъде одобрена", заяви в съобщение до пресата изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел.

 

 

още от ЕС