Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК отхвърли твърденията за създаване на фонд за европейски техно шампиони

Снимка:Shutterstock

Европейската комисия опроверга днес твърдения, че обмисля създаването на суверенен фонд от 100 милиарда евро за финансиране на европейските промишлени шампиони срещу конкуренцията на големите американски и китайски компании като Амазон (Amazon), Епъл (Apple) и Алибаба (Alibaba), предаде Франс прес. Такива твърдения се съдържат във вътрешен документ, цитиран от сп. "Политико" и в. "Файненшъл таймс".
На този документ изобщо не бива да се има доверие, заяви говорителка на комисията пред журналисти.
Въпросният доклад, в който службите на комисията изброяват приоритетите си в близо 200 страници, "дори не е виждан от политическото ръководство на комисията, нито от избраната председателка (Урсула фон дер Лайен, която ще встъпи в длъжност на 1 ноември - бел. р.), нито от преходния екип, а още по-малко е бил одобряван", допълни говорителката.
Авторите на текста установяват, че някои американски и китайски компании разполагат с безпрецедентни финансови средства в стратегически сектори, което им позволява да изкупуват конкуренти, да разширяват дейностите си и да ръководят световното цифрово развитие.
Затова службите на ЕК предлагат да се създаде Европейски фон на бъдещето с амбицията да се използват европейски държавни средства за мобилизиране на най-малко 100 милиарда евро публично-частно финансиране, за да се помогне на европейските шампиони да пуснат корени и да се привличат частни капитали

още по темата
още от ЕС