нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

От 10 януари - карантина за неваксинирани и неболедували от COVID при пътуване в ЕС

Снимка: Getty Images

Всички неваксинирани срещу COVID-19 и неболедували от "тъмночервени зони" на държави и територии, засегнати най-тежко от пандемията, да се изследват преди пътуване и да се поставят под карантина след пристигане в държава от ЕС, предвижда оповестено днес предложение от Европейската комисия за промени в действащите в момента правила за пътуване в общността. Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина. 

Освен това Брюксел излезе и с официално предложение covid-сертификатите да важат девет месеца от първоначалното им издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.  

Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване се предвижда при необходимост да бъдат изследвани - преди или след пътуването. 

Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация. 

 

още от ЕС