нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК предупреди държавите от ЕС да не бързат с отпускането на covid-мерките

Снимка: Getty Images

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да не отменят противоепидемичните мерки бързо, защото това би довело до рязко повишаване на броя на новозаразените с коронавирус, предава БТА. 

Призоваваме държавите да следват насоките на европейската служба за предотвратяване и овладяване на заболяванията, заяви говорител на комисията. Той допълни, че не е известен подкрепен от науката подход за отмяна на ограниченията по начин, еднакъв за всички страни. 

"Решенията за отваряне или затваряне на зимните курорти са изцяло в правомощията на държавите и европейските институции нямат роля в това отношение. Призоваваме за добро съгласуване на действията между държавите. ЕК може единствено да отправя препоръки как да се осигурят безопасни условия за зимна почивка, но държавите преценяват на място опасностите на епидемичната среда", отбеляза говорителят. 

Изказването от ЕК идва часове, след като стана ясно, че Германия се стреми към постигане на споразумение на ниво Европейския съюз ски курортите да бъдат затворени до началото на януари с цел да се ограничи разпространяването на коронавируса. 

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение. Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година. Но Австрия изрази безпокойство от план за затварянето им в целия ЕС, като финансовият министър Гернот Блюмел каза, че ако Евросъюзът принуди ски районите да останат затворени, „това ще трябва да бъде платено“, а компенсациите биха възлизали на милиарди евро. Швейцария, която не е членка на ЕС, вече отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни. Така че скиорите, които не могат да отидат в съседките ѝ, могат да прекарат зимните си отпуски там. 

още от ЕС