нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК признава за пропуски при осигуряването на covid-ваксините

Снимка: Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчете пред Европейския парламент допуснатите грешки при осигуряването на ваксините срещу COVID-19.  

"Закъсняхме с издаването на достъп до пазара на препаратите, бяхме оптимисти за производствените възможности и твърде уверени, че доставките ще пристигнат навреме, посочи тя. Урокът е, че подценихме трудностите пред масовото производство. Подготвяме законодателство, което да позволи по-бързо одобрение на ваксините. Бяха допуснати грешки и дълбоко съжалявам за решението, свързано с границата в Ирландия, поправихме се. Не възнамеряваме да ограничаваме изпълнението на договори за износ на ваксини от ЕС", добави председателят на комисията.  

"Осигурихме предварително милиарди евро за развитие на производствени мощности и сега очакваме предсказуемост. Ваксинацията в ЕС набира скорост, вече 17 милиона европейци бяха имунизирани. Запазваме целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС. Правилно беше заедно да поръчаме ваксините, иначе щеше да настъпи краят на нашата общност", каза още Урсула фон дер Лайен.  

Тя отбеляза, че за производството на ваксините са необходими над 400 съставки, доставяни от над 100 дружества. "Ще се постараем да осигурим достъп до всички сключени споразумения с производителите на ваксини, защото доверието се основава на прозрачност", заяви председателят на Европейската комисия. 

още от ЕС