Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕК разследва как и защо „Гугъл“ събира данни от потребителите

Снимка: Getty Images

Антимонополният регулатор на ЕС потвърди, че е стартирал ново разследване за начина на използване и остойностяване на събраните от технологичния гигант „Гугъл“ (Google) данни. Това означава, че най-популярната интернет търсачка в света ще остане в полезрението на европейските антитръстови власти въпреки наложените през последните години рекордни по размер глоби, информира Ройтерс, цитирана от БНР.

Разследването на ЕС се фокусира върху данните, свързани с локалните услуги за търсене, онлайн рекламата, онлайн услугите за целенасочена реклама, услугите за вход, уеб браузъри и други. Целта е да се види как технологичните компании използват и остойностяват събираните от тях данни.

От Европейският антитръстов регулатор вече са изпратили на компанията-майка на „Гугъл“ - Aplhabet Inc. въпросници като част от предварително проучване на практиките на „Гугъл“, свързани със събирането и използването на данни. В ход е предварително разследване. От интернет търсачката „Гугъл“ посочват, че използват постъпващите данни за подобряване на услугите си и че потребителите могат да управляват, изтриват и прехвърлят свои данни по всяко време.

Припомняме, че през последните две години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер наложи глоби на „Гугъл“ на обща стойност от над 8 милиарда евро и нареди на технологичният интернет гигант да промени своите бизнес практики. Последната глоба, която беше наложена на компанията от страна на Европейския антимонополен регулатор, беше в размер на 1,49 млрд. евро (около 2,4 млрд. долара).

Компанията „Гугъл“ също така е изправена пред антимонополни разследвания и от Министерството на правосъдието на САЩ, както и от щатски прокурори в 47 американски щата. 

още по темата
още от ЕС