Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Екатерина Захариева: Македония може да получи покана за ЕС през 2018

100

Снимка: Shutterstock

Реалистично е Македония да получи покана за членство в Европейския съюз още тази година, каза външният министър Екатерина Захариева пред Дарик.

"При напредък за разговора за името и при напредък за плана за реформи, който те имат. Те имат доста амбициозен план, който имаха възможност да представят", коментира тя.

Външният министър припомни, че Македония има статут на кандидат за член на съюза още от 2005 г., но политиката на страната за нерешаване на проблемите със съседите й я е довела до 13-годишно закъснение.

"Радвам се, че правителството в Македония разбра, че политиката срещу не е политиката на европейските ценности", обясни Захариева.

Тя определи подписването на договора за добросъседство с Македония като събитието на 2017 г. „Всъщност много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важното е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила. Лично аз не можех да си представа например двамата премиери да отидат пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората" поясни още Захариева.

още от ЕС