нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕП обмисля втора серия от изслушвания на провалилите се кандидати за еврокомисари

Снимка: Shutterstock

Обмисля се втора серия от изслушвания на кандидати за еврокомисари, за да се даде втори шанс на французойката Силви Гулар и на други провалили се на устния изпит кандидати, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски парламентарни източници.

Следващата седмица предстои изслушването на още петима кандидати. 19 бяха изслушани тази седмица. От тях трима се оказаха в затруднено положение. Гулар се показа способна да управлява важното досие за вътрешния пазар, промишлеността и отбраната, но тя трябва да обясни на ЕП защо се стреми към поста на еврокомисар въпреки съдебните проблеми, които я принудиха да подаде оставка като министър във Франция, казва евродепутат от Европейската народна партия. Гулар е разследвана в родината си за използване на европейско финансиране, отпускано на евродепутатите от Демократично движение за техните асистенти. Подобно разследване се води и от службата на ЕС за измами ОЛАФ. Гулар е разпитвана и за големите възнаграждения, получени от американски мозъчен тръст между 2013 и 2016 г., когато е била евродепутат.

Проблеми на изслушванията имаха шведката Илва Йохансон, предложена за поста еврокомисар за вътрешните работи, и полякът Януш Войчеховски, предложен за еврокомисар за земеделието. Двамата изобщо не са успели да убедят евродепутатите, че са способни да се справят с ресорите си, информира БТА.

Същевременно кандидатът за еврокомисар, който ще отговаря за ресора "Защита на европейския начин на живот", гръкът Маргаритис Схинас, защити по време на изслушването пред евродепутатите това наименование, което породи полемика, предаде Франс прес.

Парламентарните групи на левицата, социалдемократите, либералите и еколозите поискаха от председателката на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да се откаже от името на ресора на Схинас, асоцииращ миграцията и защитата на европейския начин на живот.

По време на изслушването на Схинас евродепутати го приканиха да признае, че изборът на това наименование е бил грешка, че се възприема като победа за крайната десница и че самото наименование е токсично. Схинас каза, че уважава аргументите, изразени за и против наименованието, както и желанието на Фон дер Лайен да се вслушва и търси консенсус и изрази увереност, че времето ще даде отговор на въпросите, касаещи наименованието, повдигнати по време на изслушването.

Бившият говорител на ЕК отхвърли негативните интерпретации на наименованието на ресора си и подчерта, че постът му освен миграционния въпрос, включва културата, образованието, заетостта, сигурността, здравеопазването и равнопоставеността.

Това не е "култура на "ние срещу тях"", допълни той и каза, че "популистите трябва да се чувстват застрашени от нашите ценности".

"Европа винаги ще бъде земя на убежището. Но трябва също така да бъде ясно, че онези, на които е отказано убежище, защото не отговарят на критериите, трябва да си тръгнат", каза Схинас.

още по темата
още от ЕС