нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС договори нови климатични цели - намаляване на парниковите емисии с поне 55% до 2030 г.

Снимка: Shutterstock

Европейският парламент, Европейската комисия и 27-те страни членки на ЕС са се договорили да намалят емисиите от парникови газове „с най-малко 55%“ до 2030 г., предаде „Франс 24“.

Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата, която е  за намаляване на емисиите с 40% спрямо нивата от 1990 г.

Споразумението идва след продължили дълго преговори между ЕП, който искаше понижение от поне 60%, и представители на страните членки, които се съгласиха на намаление на емисиите с 55% през ноември.

Новата цел ще бъде записана в европейското законодателство.

„Европейският закон за климата затвърждава ангажимента на ЕС за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. и междинната цел за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.“, се казва в изявлението Европейската комисия.

Португалският министър околната среда и действията по климата Жоао Педро Матос Фернандес, чиято страна в момента е домакин на председателство на Съвета на ЕС, заяви че това е „силен сигнал за целя свят“ и че целта вече е „непроменима“.

Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите.

Някои неправителствени организации и представители на Зелените партии обаче заявиха, че новата цел не е достатъчно амбициозна.

„Това не е Зелената сделка, от която имаме нужда, за да се справим с климатичната криза. Тя не е достатъчна за покриването на Парижкото споразумение. Няма да спрем да се борим“, коментира в Twitter германският депутат от Зелените Михаел Блос.

Споразумението идва няколко дни преди организираната от американския президент Джо Байдън среща за климата, по време на която Вашингтон ще представи своята цел за намаляване на вредните емисии.

още по темата
още от ЕС