нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС гони постоянния представител на Венецуела

Shutterstock

Европейският съюз реши да отпрати постоянния представител на Венецуела. По-рано Венецуела предприе подобни мерки срещу посланика на ЕС.

„По инициатива на върховния представител за външната политика и политиката на сигурност (б.р. Жозеп Борел) Съветът на ЕС се съгласи да обяви ръководителя на венецуелската мисия за персона нон грата в ЕС“, се казва в изявлението на външнополитическата служба на ЕС.
Изгонването на дипломата е в отговор на решението на Каракас да обяви ръководителя на мисията на ЕС във Венецуела за персона нон грата. "Европейският съюз счита това решение за напълно неоснователно и противоречащо на целите на ЕС за развитие на отношения и изграждане на партньорства между ЕС и трети държави", се казва в изявлението.

На 22 февруари ЕС удължи санкциите срещу Венецуела като се мотивира с влошената ситуация с правата на човека, върховенството на закона и демокрацията" в страната. В отговор венецуелските власти връчиха протестни ноти на посланиците на Франция, Германия, Холандия и Испания, а посланикът на ЕС беше обявен за персона нон грата. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви отказ да води диалог с Брюксел.

още от ЕС