нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брюксел активира подготовката за Брекзит без сделка

Европейската комисия смята, че съществува сериозен риск от провал на преговорите за бъдещите отношения с Великобритания след напускането на Евросъюза. В тази връзка се активизира подготовката на институциите и държавите-членки от ЕС за Brexit без споразумение. Това съобщи днес зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е с ресор Междуинституционални отношения и перспективи пред Европарламента.

"Разполагаме с по-малко от 100 дни до Brexit, но преговорите са далеч от приключване”, сподели той. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен е разговаряла с министър-председателя Борис Джонсън и двамата са констатирали, че е постигнат известен напредък в преговорите, но и предстои да се свърши още много. Времето за сключване на споразумение до края на годината е твърде малко, тъй като дава на преговарящите по-малко от четири седмици за сделката, която след това трябва да премине през продължителен процес на одобрение, пише „Асошиейтид Прес“.

Според Шефчович британският премиер Борис Джонсън допълнително е усложнил ситуацията с приемането на законопроект, заради който блокът обвини Великобритания в нарушаване на международното право и започна процедура срещу страната. „Спазването на споразумението е първо въпрос на закон, но също и на доверие и добросъвестност“, отбеляза Шефчович.

Преговарящите продължават да търсят общ език, за да избегнат евентуалната несигурност, митата и бюрокрацията, които биха навредили на икономиките на двете страни, когато преходният период за Острова приключи на 1 януари 2021 година. Но докато почти постигнаха съгласие в много области по време на шестмесечните преговори, те остават в задънена улица заради достъпа на европейските риболовни лодки до водите на Великобритания. Освен това ЕС има притеснения, че британските планове за субсидиране на сектори като технологиите ще доведат до нелоялна конкуренция.

В същото време два дипломатически източника съобщиха за "Ройтерс", че Брюксел и Лондон са близо до споразумение по една от крючовите теми - за реципрочните социални права за техните граждани след Брекзит.

Все още  обаче няма напредък по три от най-големите теми – правата за риболов, гаранции за справедлива конкуренция и процедурите за разрешаване на спорове в бъдеще. Въпреки това източниците твърдят, че напредъкът в преговорните дела е чувствителен и дава основа за разбирателство и по другите въпроси.

„Доближаваме се в позициите си, въпреки че в общественото пространство продължава да се използва риториката на Брекзит без сделка“, е коментирал един от двата дипломата пред "Ройтерс".

Лидерите на 27-те страни-членки ще се срещнат на 15 и 16  октомври в Брюксел, за да отчетат докъде е стигнал преговорния процес.

още от ЕС