Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС и Великобритания се споразумяха за преходния период след Брекзит

101

Европейският съюз и Великобритания се договориха за условията на преходния период след излизането на страната от общността. Това съобщи главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от световните агенции.

На съвместна пресконференция с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис в Брюксел, Барние уточни, че ЕС и Великобритания са се споразумели по голяма част от договора, който ще уреди излизането на страната от общността догодина.

Съгласно проектодоговора преходният период трябва да приключи на 31 декември 2020 г. ЕС и Великобритания са съгласни, че международните споразумения би трябвало да продължат да се прилагат за островната държава както сега по време на преходния период след излизането й от ЕС на 29 март 2019 г., предаде Блумбърг.

Една от най-спорните точки – търговията, предвижда Великобритания да има право да договаря търговски сделки с трети страни по време на прехода. Те обаче няма да влизат в сила, докато той не приключи.

Друга важна точка в преговорите е, че европейските граждани, пристигащи във Великобритания по време на преходния период, ще имат същите права като тези, живели там преди него.

още от ЕС
19
Събота
Януари