Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС отпуска 2,9 млн. евро за овладяване на африканската чума у нас

Снимка: Shutterstock

2,9 млн. евро отпуска Европейският съюз за овладяване на африканската чума, която засегна свиневъдството в България. 

"Изпратили сме множество екипи, не само тази година, а от 2016 година", коментира пред БНТ Витянис Андрюкайтис - европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

"Проблемът вече става регионален. Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхм, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност", каза той.

По думите му хората трябва да разберат, че сега е времето да се обединим в борбата с африканската чума, защото последствията ще са катастрофални. "Ние се споразумяхме за предоставянето на финансова помощ, също така разгледахме и възможности да предоставим компенсации за 75% от ликвидираните животни", посочи Андрюкайтис.

Той коментира, че евтаназията е абсолютно необходима. "Разбирам, че на хората им е трудно, заради емоционална привързаност или страх от загуба на поминaка си. Но трябва да изпратим ясно съобщение - тази зараза може да се превърне в бедствие и ако хората, притежаващи нужната власт не я използват ефективно, това бедствие има потенциала да унищожи един от главните отрасли в България. Ние също сме длъжни да не допуснем разпространение на заразата в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция", подчерта той. 

Регистрираните частни стопани, които отглеждат прасета, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им, заяви още в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Първите получени от ЕС средства в размер на почти 3 млн. евро ще бъдат дадени за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса. България обаче ще поиска още средства от Брюксел. Той съобщи, че през октомври проверка на Европейската комисия ще пристигне в България, за да оцени изпълнението на мерките, предприети от българските власти.

Иванов обаче посочи, че мнозина стопани не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегвайки законовите изисквания.

Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове.

още от ЕС
24
Понеделник
Февруари