Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС планира да предостави 373 млн. евро помощ на страните от Западните Балкани

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз планира да предостави 373 милиона евро (403 милиона долара) на страните от Западните Балкани, за да подпомогне тяхното социално и икономическо възстановяване от коронавирусната криза, съобщава Seenews.

ЕС също така отпуска 38 милиона евро за незабавно финансиране на здравните сектори на страните от Западните Балкани, заяви еврокомисарят по разширяването Оливър Вархелий в профила си в Twitter.

"Писах до премиерите на нашите партньори от Западните Балкани, за да потвърдя, че заставаме до региона в борбата срещу коронавирусната епидемия", каза Вархелий.

Подкрепата на ЕС за икономическото възстановяване на Сърбия ще възлиза на 78 милиона евро. 15 милиона евро ще бъдат осигурени за незабавното закупуване и превоз на медицинско оборудване, заяви ръководителят на делегацията на ЕС в Белград Сем Фабризи.

По-рано в сряда посланикът на ЕС в Северна Македония Самуел Збогар заяви, че Европейският съюз е обещал да предостави до 66 милиона евро, за да помогне на страната да се пребори с огнището на коронавирус и неговото въздействие върху икономиката.

Посланикът на ЕС в Черна гора Айво Орав заяви, че съюзът разработва програма за 50 милиона евро за подкрепа на правителството в Подгорица за справяне с последиците от коронавирусната криза. Освен това ЕС предоставя 3 милиона евро незабавна помощ за черногорския здравен сектор.

още от ЕС