нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС подготвя проект за реформа на Световната здравна организация

Снимка: Getty Images

Европейският съюз е подготвил пакет от предложения за реформиране на Световната здравна организация (СЗО), които предвиждат повишена прозрачност на механизма за сътрудничество със страните членки. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на чернова на документа.

Според британската агенция, текстът на документа от 19 октомври е съставен от германското правителство след консултации с представители на други държави-членки на ЕС на фона на критиките към Китай за липсата на прозрачност на данните, предоставени на СЗО в началото на пандемията от коронавируса. Той съдържа „план за справяне с финансирането, управлението и правните недостатъци на Световната здравна организация“ в рамките на няколко месеца.

Пакетът предвижда СЗО да предприеме необходимите мерки за повишаване на прозрачността на Международния механизъм за мониторинг на спазването на здравното регулиране. Тези мерки следва да осигурят бърз обмен на информация за извънредни ситуации в здравеопазването между държавитечленки. Ройтерс не предоставя по-подробно описание на поисканите от Световната здравна организация нови мерки.

Документът отбелязва, че ЕС признава ключовата роля на Световната здравна организация за справяне със здравните кризи, въпреки недостатъците на организацията. Сред проблемите, разгледани в документа, ЕК отбелязва липсата на предвидимо и устойчиво финансиране на организацията и липсата на прозрачност в цялостната й работа.

Агенцията отбелязва, че обсъждането на проекта от здравните министри на ЕС трябва да се проведе под формата на видеоконференция следващата седмица. Очаква се той да бъде представен по-късно на Асамблеята на Световната здравна организация в средата на ноември. 

Германското правителство отказа да коментира съдържанието на документа в разговор с агенцията, позовавайки се на факта, че окончателната версия все още не е представена. Ройтерс все още не е успяла да получи коментар и от СЗО. 

още от ЕС