нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС подписа договор за още 150 млн. дози от ваксината на Moderna

Снимка: Getty images

Европейската комисия e поръчала още 150 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията Moderna. Това съобщи ръководителят на ЕK Урсула фон дер Лайен, цитиран от БНТ.

„Днес гарантирахме получаване на 150 млн. допълнителни дози ваксина Moderna. Подписахме и договор за доставка на ваксини от следващо поколение", заяви Фон дер Лайен.

Говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер обясни на брифинг в Брюксел, че става дума за допълнение към договора с Moderna, според което „ваксината може да бъде доставена от третото тримесечие на 2021 до 2022 г.“

„Договорът включва също възможността за получаване на ваксини срещу нови щамове, както и ваксини, предназначени за дец“, каза Де Кеерсмакер.

Досега Европейската комисия е поръчала общо 4,4 млрд. дори различни ваксини, като по последни данни досега в ЕС са получени 355 млн. дози, от които 310 вече са поставени.

Европейската комисия очаква да постигне ваксинация на 70% от възрастното население на държавите от ЕС през юли и вече подготвя запас от ваксини за евентуална реваксинация през втората половина на годината.

още по темата
още от ЕС