Затвори

ЕС предлага нов фонд да помага на стратегически компании, засегнати от COVID-19

Снимка: Getty Images

Европейската комисия предложи да бъде създаден фонд от 15 милиарда евро (16,6 милиарда долара) за инвестиции в стратегически компании, засегнати от коронавируса. Подкрепата на ЕС ще бъде за компании, които имат нужда от повече капитал, за да продължат разрастването си, като това ще позволи на дружествата да откажат помощ от нежелани партньори, информира Ройтерс. 

Предложението, което трябва да бъде одобрено от правителствата в ЕС и евродепутатите, е направено на фона на ситуация, в която компаниите по света могат лесно да станат жертва на враждебно придобиване, тъй като цените на акциите спаднаха и възможностите за финансиране в периода на кризата с коронавируса намаляха.

"Новият механизъм би могъл да осигурява придобиване на дялове в стратегически компании в сектори като здравеопазване, космос, отбрана, дигитални и зелени технологии, или да им отпуска заеми", обясни европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Притесненията, свързани с уязвимостта на някои европейски компании, нараснаха през март след информации, че администрацията на САЩ проучва възможността да получи достъп до базираната в Германия КюърВак (CureVac), биотехнологична компания, работеща върху нова технология, която може да намали разходите за ваксини. Като реакция Европейската комисия обеща 80 милиона евро на CureVac.

Новият фонд е доста малък в сравнение с големите суверенни фондове, които разполагат с милиарди долари, за да инвестират в стратегически компании. Очаква се обаче той да бъде подкрепен чрез привличане на частни инвеститори с гаранции. Според Комисията, 15 милиарда евро, които ще бъдат заети от финансовите пазари, могат да генерират инвестиции в размер до 150 милиарда евро в периода 2021-2027 година, се посочва в документ на ЕС. 

Фондът е част от по-широк план на ЕС в подкрепа на нуждаещите се от капитал компании. Сред другите предложения е инструмент за финансова стабилност на стойност 26 млрд. евро, който ще осигури временна подкрепа на "здрави" компании, ударени от кризата с COVID-19, и фонд от 15,3 млрд. евро, който ще инвестира в по-малки фирми и компании, работещи в сектора на инфраструктурата, проучванията и социалните въпроси. 

още по темата
още от ЕС