Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС с апел за диалог към политическите сили в Молдова

Снимка: Shutterstock

В събота ЕС призова за спокойствие и сдържаност, както и за диалог във връзка със събитията в Молдова, след като Конституционният съд обяви за незаконни действията на парламента за формиране на правителство, се казва в изявление на европейската дипломатическа служба. "ЕС призовава за спокойствие и сдържаност. Избраните по демократичен път представители на властта трябва да намерят път напред чрез диалог", се казва в изявлението, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"ЕС призовава за спокойствие и сдържаност. Избраните по демократичен път представители на властта трябва да намерят път напред чрез диалог", се казва в изявлението, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

ЕС също така очаква Молдова да "зачита върховенството на закона и да гарантира демокрацията в съответствие с основните принципи на споразумението за асоцииране". "ЕС декларира своя ангажимент за сътрудничество с Молдова в осъществяването на активен процес на реформи в страната, по-специално по отношение на борбата с корупцията, гарантиране на независимостта на съдебната система и деполитизиране на държавните институции ...", се казва в съобщението на ЕС.

На заседанието на парламента на 8 юни беше сформирано правителство, водено от съпредседателя на блока АКУМ Мая Санду. Но Конституционният съд на Молдова обяви всички действия на парламента за незаконни, тъй като депутатите трябваше да създадат правителство преди 7 юни, но не спазиха срока и парламентът трябваше да бъде разпуснат. Администрацията на молдовския президент Игор Додон смята, че по този начин Конституционният съд е превишил пълномощията си. Оценка за действията му ще бъде поискана от Венецианската комисия и Европейският съд по правата на човека.

 

още от ЕС