Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС ще подкрепи Хърватия и България за влизането им чакалнята на еврото

Снимка: Getty Images

Високопоставени представители на Eврозоната са готови да подкрепят Хърватия и България за влизането им в механизма ERM-2 - предварителния етап за въвеждането от тези страни на еврото през следващите три години. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Тази стъпка ще прокара пътя за първото разширяване на Eврозоната от 2015 г., когато Литва въведе единната валута и сега е 19-ата страна членка на Еврозоната. 

Високопоставени представители на ЕС твърдят, че това решение е било сигурно, след като е получило окончателната подкрепа на финансовите министри от Еврозоната и ЕС, които имат днес и утре видеоконферентна среща. 

Два от източниците, с които се консултира агенцията, посочиха, че решението вероятно ще бъде обявено след затварянето на пазарите или през уикенда, за да се избегнат пазарни спекулации. Според тях, предстои да бъдат решени някои дребни въпроси през следващите часове. Това може да отложи официалното обявяване за след уикенда, но е малко вероятно да промени решението за влизането на България и Хърватия в механизма ERM-2. 

След като страните се присъединят към чакалнята на еврото, те остават в механизма за около две години преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към Еврозоната. Този процес ще отнеме приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната възможна за въвеждането на еврото, отбелязва Ройтерс. 

още от ЕС