нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС удължи с една година санкциите срещу Китай

Снимка: Getty Images

Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Китай заради нарушения на човешките права на уйгурите в западния район Синцзян, предаде ДПА, предава БТА. Те са част от по-общ пакет с наказателни мерки срещу Либия, Русия и Северна Корея. 

Санкционирани са физически и юридически лица, "отговорни за сериозни нарушения на човешките права и злоупотреби в различни страни по света", пише в прессъобщение на ЕС. 

Съюзът въведе санкциите срещу Китай заради уйгурите през март тази година. Те включват замразяване на активи и забрана за пътуване. Това са първите мерки на ЕС срещу Китай заради нарушения на човешките права от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г. 

Китай отговори със санкции срещу депутати в Европейския парламент и европейски институции. 

Влошаването на отношенията между Брюксел и Пекин забави влизането в сила на инвестиционното споразумение ЕС-Китай, договорено в края на миналата година. 

Стотици уйгури казаха през последните години, че са били държани в лагери в Синцзян в рамките на кампания на китайските власти за насилствено асимилиране на етнически малцинства. През юни базираната в Лондон неправителствена организация "Амнести интернешънъл" заяви, че около 1 милион уйгури са били изпратени от 2017 г. в такива лагери, за които Пекин твърди, че са образователни центрове. 

още по темата
още от ЕС