Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС въвежда оценка на безопасността на пътищата на всеки пет години

Снимка: Shutterstock

Съветът на ЕС прие днес промени в правилата за пътната безопасност, с които се въвежда задължителна оценка на състоянието на пътищата на всеки пет години, предаде БТА.

Целта е да бъде намален броят на смъртните случаи и тежките наранявания с по-добро проектиране и поддържане на пътищата, тунелите и мостовете, се посочва в съобщение на Съвета. ЕС цели до края на следващата година да постигне намаление наполовина на смъртните случаи на пътя в сравнение с данните от 2010 г., а до 2050 г. броят на загиналите да бъде сведен почти до нула.

От държавите ще се изисква да оценяват безопасността на цялата пътна мрежа поне веднъж на всеки пет години. Предвижда се на основата на тези оценки да бъдат предприемани необходимите промени за подобряването на състоянието на пътищата. Първите оценки на цялостната пътна безопасност се очакват най-късно през 2024 година.

Ще стане задължително при изготвянето на оценките да се вземат предвид пешеходците, колоездачите и другите уязвими участници в пътното движение. През 2017 г. в почти половината от смъртните случаи на пътя в ЕС е имало представители на тези уязвими групи, се отбелязва в съобщението.

още по темата
още от ЕС