Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС започва преговори за членство с Албания и Северна Македония

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, съгласно проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока, който се очаква да бъде финализиран тази седмица, съобщава Ройтерс.

Двете балкански държави се надяваха многократно да получат тази покана през последните години, но страни като Франция и Холандия изразяваха скептицизъм по отношение на техните постижения относно демокрацията и борбата с корупцията, страхувайки се да не допускат нови членове ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпроса заради Брекзит, припомня БНР.

Париж и Хага обаче отслабиха възраженията си през последните седмици и това даде тласък на този процес по присъединяване, въпреки че Европа се оказа през март епицентър на пандемията от коронавируса, тръгнал от Китай.

Гърция все още не беше взела решение по този въпрос преди изминалия уикенд, като се изисква единодушие сред всички членове на ЕС, но дипломатически източници заявиха пред Ройтерс, че Атина вече е дала одобрение, след като последният проект включва по-категоричен език по отношение на защита на националните малцинства в Албания.

Ако никоя държава членка не възрази, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата, добавят източниците на Ройтерс.

още по темата
още от ЕС