Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еврокомисията обвини BMW, Daimler и Volkswagen в картел за блокиране на развитието на технологиите за пречистване на газовете

38

Shutterstock

Европейската комисия обвини германските автомобилостроители BMW, Daimler и Volkswagen в сговор за блокиране на развитието на технологиите за пречистване на отработените газове на автомобилите от вредни емисии, съобщи Асошиейтед прес.

Еврокомисията посочи, че след задълбочено разследване е установила, че компаниите са нарушавали европейските разпоредби между 2006 и 2014 година, като незаконно са се договаряли да ограничават пускането на пазара на технология, която помага за пречистване на отработените газове при бензинови и дизелови пътнически коли.

Евентуалният сговор на компаниите е ограничил избора на европейците на по-слабо замърсяващи автомобили.

Делото не свързано с други правни действия срещу автомобилните компании за предполагаемо нарушаване на екологичните норми.

Фолксваген заяви, че ще провери обвиненията на Еврокомисията, информира ДПА.

Според автомобилостроителя от Волфсбург Еврокомисията признава, че "сътрудничеството между производители по технически въпроси в автомобилния сектор е нещо обичайно по цял свят" и миналата година е решила, че няма основания дискусиите да се обсъждат като антиконкурентно поведение.

Разследването е ограничено до сътрудничество по технически въпроси между BMW, Daimler и Volkswagen, Audi и Porsche, отбелязва Volkswagen.

още по темата
още от ЕС
21
Събота
Септември