нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евролидерите: Паспортът за ваксиниране да е медицински документ, а не такъв за пътуване

Снимка: Shutterstock

На този етап паспортът за ваксиниране да бъде медицински документ, а не такъв за пътуване. За това призоваха част от европейските лидери по време на приключилата вчера  видеоконференция, посветена на мерките срещу пандемията от COVID-19, предаде БНР.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще се прецени на по-късен етап дали паспортът за ваксиниране може да бъде употребен и за други цели.

По време на срещата българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната ни е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация.

"Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение.", каза премиерът.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

По отношение на границите, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че те трябва да останат отворени, но добави, че пътуванията трябва да бъдат само с основателна цел, независимо дали са в рамките на ЕС или до други европейски държави. В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя.

ЕК също така предложи въвеждането на четвърта категория в класифицирането на епидемиологичната обстановка в страните чрез въвеждането на "тъмночервени зони" с особено силно разпространение на COVID -19 на картите за следене на заразата.

Фон дер Лайен  мотивира предложението с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност.

По думите и от хората, които идват от "тъмночервени зони", ще може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им.

още от ЕС