нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евролидерите подписаха декларация за създаване на нови работни места

Снимка: Getty Images

Висши представители на Европейския съюз и социалните партньори обещаха да създадат нови работни места и да намалят бедността в Европейския съюз в декларация, подписана след Социалната среща на върха вчера в Порто, която е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

"Това е исторически момент, заяви премиерът на Португалия Антониу Коща, чиято страна е домакин и организатор на форума. 

Коща, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и представители на работодателите, профсъюзите и гражданското общество подписаха Дексларация от Порто за социалното измерение на ЕИ (Социален ангажимент от Порто - Porto Social Commitment), предава БТА. 

Поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа до 2030 г. е една от целите, заложена в подписания социален ангажимент. Така участниците подкрепиха плана за действие на комисията за Европейски стълб на социалните права. Другите цели до 2030 г. в документа са поне 60 на сто от всички възрастни хора да бъдат обучавани всяка година, както и броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с поне 15 милиона, в т.ч. и най-малко 5 млн. деца. 

Предвид нарастването на безработицата и неравенствата вследствие на пандемията е важно ресурсите да се впрегнат там, където са най-необходими, за да укрепим нашите икономики и да фокусираме нашите усилия и политики върху равните възможности, достъп до качествени услуги, качествено създаване на работни места, предприемачество, квалификация и преквалификация и намаляване на бедността и изключването, гласи текстът, който обаче на съдържа задължителни ангажименти, отбелязва ДПА. 

Сасоли подчерта, че трябва да последват осезаеми, конкретни действия. "Това е жизненоважно за нас, ако искаме да помогнем на нашите граждани да се измъкнат от тази ситуация, иначе трудностите само ще нарастват спираловидно", заяви той. 

Наличието на декларацията вече е постижение, подчерта обаче анонимен дипломат от ЕАС. Предишната Социална среща на върха бе в Гьотеборг през 2017 г.

още от ЕС